Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Μετεγγραφές τέκνων τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών

Από σήμερα και μέχρι τις 27 Οκτωβρίου οι φοιτητές των ΑΕΙ και ΑΕΑ της χώρας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για μετεγγραφή ή μετακίνηση στην πλατφόρμα 

https://transfer.it.minedu.gov.gr/ 

Διαβάστε περισσότερα: https://www.minedu.gov.gr/news
 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Θέμα: Μετεγγραφές τέκνων τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
Αιτιολογική έκθεση
Η προτεινόμενη τροπολογία, επιλύει ένα πάγιο αίτημα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών προκειμένου τα τέκνα αυτών να σπουδάζουν στα πλησιέστερα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τον τόπο της μόνιμης διαμονής των γονιών τους χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια. Έτσι ελαχιστοποιούνται τα έξοδα σπουδών για αυτές τις οικογένειες, ο οικονομικός προϋπολογισμός των οποίων είναι ούτως ή άλλως χαμηλός. Επιπλέον η τροπολογία εξαιρεί τα τέκνα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών από το 15% των μετεγγραφόμενων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων αλλά και από τη συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής στο Τμήμα στο οποίο θέλουν να μεταγραφούν. Παράλληλα με την τροπολογία αυτή, φοιτητές τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίοι έχουν ένα ή περισσότερα αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, μπορούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχα τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή ενότητα φοίτησης του αδελφού, ή στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, χωρίς επίσης να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.
Τέλος παρέχεται η δυνατότητα τα αδέλφια, εφόσον το επιθυμούν από κοινού να μετεγγράφονται σε αντίστοιχα Τμήματα τα οποία εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα από αυτήν που φοιτούν, ή σε αντίστοιχο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία οι ίδιοι ή οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.
Η Πολιτεία οφείλει να δώσει τη δυνατότητα σε οικογένειες που ήδη έχουν τρία ή τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά, αυτά να μπορούν να σπουδάσουν στο πλησιέστερο πανεπιστημιακό ίδρυμα από τον τόπο της μόνιμης διαμονής των γονιών τους με τις λιγότερες δυνατές δαπάνες. Άλλωστε είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης μας δεδομένου μάλιστα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν επιβαρύνεται με κανένα δημοσιονομικό κόστος. Πρόκειται δηλαδή για ένα ανέξοδο κίνητρο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που – κατά κοινή παραδοχή - αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της πατρίδας μας.
 

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...